Konzumiranje opojnih sredstava i droga tijekom trudnoće prikazano kroz provedbu projekta Socijalne usluge po mjeri za žene, trudnice i majke ovisnice (UP.02.2.2.06.0223.)

Kada je riječ o opojnim sredstvima i drogama na listi konzumiranja, najčešće se koriste marihuana / cannabis sativa, indijska konoplja, hašiš i LSD. Ako konzumiranje istih povežemo s trudnoćom dolazimo do pomalo zastrašujućih spoznaja. Da bi došli do štetnosti utjecaja, važno je objasniti proces dolaska štetne tvari do djeteta. Uzmemo li na primjer marihuanu koju je konzumirala trudnica valja naglasiti kako isti onaj najvažniji dio marihuane bez ikakvih smetnji prolazi kroz placentarnu barijeru i na taj način dolazi u krv djeteta koje je direktno izloženo njegovom djelovanju. Tako je dokazano kako konzumiranje marihuane može izazvati promjene na kromosomima, deformaciju kod djece, spontane i prijevremene porođaje, kao i dugotrajna oštećenja mozga.
Posljednjih godina, svjedoci smo porasta konzumiranja ecstasya. Ako se povuče paralela između konzumiranja ecstasyja i istraživanja koja su se bavila štetnošću utjecaja istog kod trudnica, možemo doći do podataka da djeca čije su majke konzumirale ecstasy boluju od rizika strukturnih malformacija srca i krvnih žila.
Nadalje, podatak koji je jako zanimljiv jest da od svih opojnih sredstava i droga, oko 80% žena ovisnica koje su prošle fazu reprodukcijskog razvoja jesu ovisnice o heroinu. Konzumiranje heroina uzrokuje hormonalnu neravnotežu kod žena, koji kao posljedicu izostanka menstruacije navodi ženu na pomisao da je stopa mogućnosti začeća veoma niska.
Neovisno o kojoj je drogi ili opojnom sredstvu riječ, možemo se složiti da konzumiranje ima sličan nazivnik kada je riječ o posljedicama po dijete.
Projekt Socijalne usluge po mjeri za žene, trudnice i majke ovisnice (UP.02.2.2.06.0223.) namijenjen je ženama koje imaju problem s ovisnosti i trebaju potporu stručnih djelatnika u procesu liječenja.
Dom za ovisnike Zajednica Susret provodi EU projekt Socijalne usluge po mjeri za žene, trudnice i majke ovisnice (UP.02.2.2.06.0223.). Financiran je u potpunosti (100%) iz sredstava Europske unije, kroz Europski socijalni fond, Operativni program Učinkoviti ljudski potencijali 2014.-2020., u sklopu poziva ,,Širenje mreže socijalnih usluga u zajednici- Faza I”, broj poziva: UP.02.2.2.06. Razdoblje provedbe projekta je 24 mjeseca, od 15.04.2020. do 15.04.2022. godine.

Ukoliko se Vi ili netko od članova Vaše obitelji bori s poteškoćama koje su navedene u članku slobodno se javite na e mail- ivana.saric@zajednica-susret.hr ili na broj telefona 016040198.

You may also like...

Popular Posts