Korisnicama projekta Socijalne usluge po mjeri za žene, trudnice i majke ovisnice želimo sretan Majčin dan

 

SRETAN MAJČIN DAN – 10. SVIBANJ

 

”Kada sam se morala odlučiti za komunu razmišljala sam ići ili ne ići, imala sam dijete od 3 godine, mama mi je stara, na oca djeteta se nisam mogla osloniti jer je on isto ovisnik. Izgovor da ne odem mi je bio on, kako će on bez mene, oduzeti će mi ga, dugi je period liječenja, hoću li uspjeti ili ne. Sto misli mi se vrtilo po glavi no zapravo sam njega koristila kao izgovor za daljnje drogiranje. Ipak sam se odlučila na odlazak i sa svakim danom što sam bila na liječenju sam shvaćala koliko je dobra ta odluka da budem dobro radi djeteta, znala sam da on treba majku koja je čista i na koju se može osloniti. Kao majka imala sam sto strahova vezano uz dijete, jesam li dovoljno dobra, hoću li ga oštetiti, hoće li me se sjećati, kako da komuniciram s njim, što da mu kažem zašto me nema… Sada sam dobro već devet godina  i imam dobar odnos sa sinom, odluka o liječenju mi je jedna od boljih koje sam donijela u svom životu.”     – Anonimna

Ova ispovijest majke ovisnice govori o tome koliko je ovisnicama kao majkama važna podrška i pomoć u donošenju odluke o liječenju kao i tijekom samog procesa liječenja. Mnoge majke ovisnice razmišljaju na isti način kao i djevojka koja nam je opisala svoje iskustvo. Misli koje ih opterećuju tiču se i njih i djeteta koje ovisi o njima. Mnoge od njih se boje da će im se dijete oduzeti i kako će opteretiti svoje obitelji brigom o njihovom djetetu. Ne pomaže činjenica da je veliki broj majki ovisnica u braku ili izvanbračnoj zajednici s drugim ovisnikom na kojega se ne mogu osloniti. Prema podacima HZJZ u 2018. godini od 2.620 osoba koje imaju djecu njih 6,3% je u braku dok je u izvanbračnoj zajednici njih 5,3 % s drugim ovisnikom ili ovisnicom. Od osoba koje su u braku, njih 16,2 % je u braku s drugim ovisnikom ili ovisnicom dok je kod osoba koje su u izvanbračnoj zajednici njih 30,4% u zajednici s ovisnikom ili ovisnicom.

Pomoć i podrška majkama ovisnicama potrebna je i ukoliko se ne odluče na bolničko liječenje ili liječenje u terapijskoj zajednici. Mnoge od njih nemaju mogućnosti odvajanja od djeteta i u toj odluci im treba pomoći da budu dobro i stabilno i da naprave najbolje što mogu za sebe i svoje dijete. Svakako treba poticati na apstinenciju i na rješavanje problema s ovisnosti no ne treba inzistirati na nečemu ukoliko ovisnica ne želi, treba upućivati na opcije koje su za nju i njezinu obitelj najbolje.

Dom za ovisnike Zajednica Susret provodi europski projekt pod nazivom Socijalne usluge po mjeri za žene, trudnice i majke ovisnice (UP.02.2.2.06.0223.) u kojemu se ženama, trudnicama i majkama ovisnicama osigurava podrška po mjeri putem savjetodavnih razgovora, grupa podrške, neurofeedback tretmana, te putem podrške u lokalnoj zajednici. Projekt provode psiholog, socijalni pedagog i socijalni mentor i usluga se osigurava za žene, trudnice i majke ovisnice kao i za njihovu djecu i obitelj.

Financiran je u potpunosti (100%) iz sredstava Europske unije, kroz Europski socijalni fond, Operativni program Učinkoviti ljudski potencijali 2014.-2020., u sklopu poziva ,,Širenje mreže socijalnih usluga u zajednici- Faza I”, broj poziva: UP.02.2.2.06. Razdoblje provedbe projekta je 24 mjeseca, od 15.04.2020. do 15.04.2022. godine.

 

Ukoliko vi ili netko iz vaše obitelji ima potrebu za podrškom slobodno nam se obratite na mail adresu  dina.drozdek@zajednica-susret.hr ili na broj telefona 016040198.

Sretan vam Majčin dan!

 

 

 

 

Izvori:

  • https://www.hzjz.hr/wp-content/uploads/2020/02/Ovisni_2018-1-1.pdf

You may also like...

Popular Posts