Nabava NFB uređaja kao jedan od ciljeva projekta Socijalne usluge po mjeri za žene, trudnice i majke ovisnice UP.02.2.2.06.0223

Dom za Ovisnike Zajednica Susret provodi projekt pod nazivom Socijalne usluge po mjeri za žene, trudnice i majke ovisnice UP.02.2.2.06.0223.

U sklopu projekta, kada je riječ o stavci  “nabava opreme”, kupljen je automobil kojim zaposlenici na projektu imaju za cilj posjećivati sve one korisnice, ali i članove obitelji korisnica koji osobno ne mogu doći kod nas na razgovore. Sljedeća stavka koja je na putu realizacije jest nabava NFB (neurofeedback) uređaja.

Socijalno uključivanje ovisnika u društvenu zajednicu uvelike ovisi o stanju u kojem se osoba nalazi. Neovisno o tome da li je osoba na liječenju, u terapijskoj zajednici, u obitelji uz zamjensku terapiju ili u fazi održavanja apstinencije, postoji kontinuirana potreba za jačanjem svih kapaciteta osobe, posebno mehanizama samoregulacije, što je jedan od najvećih problema u populaciji ovisnika. Pružanje usluge Neurofeedbacka ženama, trudnicama i majkama ovisnicama, smanjilo bi njihova funkcionalna ograničenja, omogućilo bi postizanje stabilnosti i slijedom toga olakšalo primanje drugih usluga planiranih projektom. Brojna znanstvena istraživanja potvrđuju efikasnost Neurofeedbacka u populaciji ovisnika, a također je efikasan i u pomoći kod djece s različitim teškoćama (poremećaj pažnje, koncentracije, depresije, anksioznosti i sl.), što karakterizira dobar dio djece majki ovisnica. Neurofeedback kao uređaj, je računalno potpomognuta metoda treninga u kojoj se određeni parametri moždane aktivnosti koji se inače ne mogu percipirati učine vidljivima klijentu. Cilj je kroz vježbe uz pomoć uređaja naučiti mozak da postigne optimalno stanje i da bude sposoban ostati u njemu, odnosno da se poveća kapacitet mozga za samoregulaciju. Riječ je o inovaciji koja će biti fokusirana na poremećaj pažnje, koncentraciju, depresiju, anksioznost. Njime će se jačati kognitivne sposobnosti i svakodnevno funkcioniranje, što također ima perspektivu održivosti, budući da dostupna znanstvena istraživanja govore o učinkovitosti primjene NFB protokola u populaciji liječenih ovisnika kao i djece.

Projekt Socijalne usluge po mjeri za žene, trudnice i majke ovisnice (UP.02.2.2.06.0223.) namijenjen je ženama koje imaju problem s ovisnosti i trebaju potporu stručnih djelatnika u procesu liječenja, jednako kao i članovima obitelji žena ovisnica.

Dom za ovisnike Zajednica Susret provodi EU projekt Socijalne usluge po mjeri za žene, trudnice i majke ovisnice (UP.02.2.2.06.0223.). Financiran je u potpunosti (100%) iz sredstava Europske unije, kroz Europski socijalni fond, Operativni program Učinkoviti ljudski potencijali 2014.-2020., u sklopu poziva ,,Širenje mreže socijalnih usluga u zajednici- Faza I”, broj poziva: UP.02.2.2.06. Razdoblje provedbe projekta je 24 mjeseca, od 15.04.2020. do 15.04.2022. godine.

 

Ukoliko Vi ili netko iz Vaše obitelji ima potrebu za podrškom slobodno nam se obratite na e- mail adresu  ivana.saric@zajednica-susret.hr ili na broj telefona 016040198.

 

 

You may also like...

Popular Posts