Predstavljen projekt “Socijalne usluge po mjeri za žene, trudnice i majke ovisnice” UP.02.2.2.06.0223. u izravnom prijenosu na HRT-u “Dobro jutro Hrvatska”

EU projekt „Socijalne usluge po mjeri za žene, trudnice i make ovisnice“ (U.P.02.2.2.6.0223.) predstavljen je u petak, 21. svibnja 2021. g. u Gradskoj vijećnici u Rijeci, a u sklopu projekta održana je stručna edukacija 2Pristup i izazovi u liječenju bolesti ovisnosti kod žena“. Projekt provodi Dom za ovisnike ZAJEDNICA SUSRET, financiran je u 100-postotnom iznosu (1,499,464.29 HRK) iz Europskog socijalnog fonda, Operativni program Učinkoviti ljudski potencijali 2014.-2020., Širenje mreže socijalnih usluga u zajednici – faza I. Projekt će trajati 24 mjeseca, od 15.04.2020. do 15.04.2022. godine.  Projekt je predstavljen u HRT-ovoj emisiji „Dobro jutro Hrvatska“!

Stručnu edukaciju je održala prof. dr. Ana Matošić, spec. psihijatar, subspecijalist alkoholizma i drugih ovisnosti iz zagrebačke Klinike za psihijatriju KBC Sestre milosrdnice.

Posebno je naglasila kako su žene ovisnice stigmatizirane više od muških ovisnika, a stigmatizacija je tim veća ako su još k tome i trudnice ili majke. „Razlike između muških i ženskih ovisnika su velike, počevši od fizioloških u smislu da se tijelo žene prvo oštećuje, prvenstveno kroz oštećenja jetre, mozga ali i cjelokupnog sustava“, istaknula je psihijatrica Matošić. Muški ovisnici, dodala je, imaju 10 do 15 godina ovisničkog staža prije nego se odluče na liječenje, dok je kod žena ovisnica taj staž znatno kraći, oko pet godina. „Tolerancija društva na žene ovisnice je puno manja, osuda veća, a pijenje simptomatsko. One ne piju zbog običaja, nego piju zbog smanjenja psihičkih tegoba“, istaknula je prof. dr. Matošić.

Ovim projektom Zajednica Susret želi  osigurati potporu ženama ovisnicama s ciljem da ih se ne izdvaja iz obitelji, a edukacije poput ove u Rijeci održat će se još u Zgrebu, Splitu i Osijeku.

Ravnateljica Doma za ovisnike ZAJEDNICA SUSRET Bernardica Juretić Rožman posebice je najavila kako je projekt ujedno i svojevrsna priprema za otvaranje terapijske zajednice za žene ovisnice u okviru Projekta Čovjek na kojem se bazira program Zajednice Susret.

„Po broju ovisnika Hrvatska je uvijek u vrhu EU. Činjenica je da se nikad nismo spustili ispod prosjeka Europske unije. Posebno je zabrinjavajuće preveliko konzumiranje alkohola među mladima, kao i prečesto konzumiranje sintetičkih droga koje su puno opasnije od klasičnih droga koje više oštećuju mozak te izazivaju duple dijagnoze poput psihoza, šizofrenije i i drugih psihičkih oboljenja. Tako da imamo složenu situaciju s kompliciranim liječenjem jer ovisnici postaju i psihijatrijski pacijenti za cijeli život“, zaključila je ravnateljica Juretić Rožman.

Istaknula je kako se kroz projekt „Socijalne usluge po mjeri za žene, trudnice i majke ovisnice“ osigurava  stručna, savjetodavna, individualna ili grupna potpora ženama, trudnicama i majkama ovisnicama te članovima njihovih obitelji, kao i ostala pomoć i podrška oko njihovog uključivanja u zajednicu.

Ciljevi projekta su: povećanje uključenosti u društvo žena, trudnica i majki ovisnica širenjem i unaprjeđenjem kvalitete socijalnih usluga u zajednici, uspostavljanje ravnoteže poslovnog i obiteljskog života članova obitelji žena, trudnica i majki ovisnica te jačanje kapaciteta stručnjaka koji pružaju usluge ženama, trudnicama i majkama ovisnicama.

You may also like...

Popular Posts