Projekt Socijalne usluge po mjeri za žene, trudnice i majke ovisnice brine o mentalnom zdravlju majki ovisnica

 

 

 

 

Danas se obilježava Svjetski dan brige o mentalnom zdravlju majki. Obilježavanjem ovog dana želi se podići svijest javnosti te pomoći majkama  i trudnicama u suočavanju s poteškoćama koje se javljaju tijekom trudnoće i nakon poroda.

Svaka žena se različito nosi sa trudnoćom i pripremom za porod. Mediji i zajednica bombardiraju žene s pozitivnim stranama trudnoće i onime što dolazi nakon toga dok se ono negativno zanemaruje i negira. Žene se u takvim okolnostima ne osjećaju sigurno izreći i negativne osjećaje koji se javljaju a koji mogu biti nesigurnost, anksioznost, strah, neizvjesnost, briga, sram i slično, a poznato je da se kod određenog broja majki može javiti i postporođajna depresija kao ozbiljan oblik reakcije na trudnoću i porod.

Prema istraživanju Nakić Radoš, Tadinac i Herman (2013) postporođajna depresija se javlja kod 8% majki koje nikad ranije nisu imale psihičkih tegoba, što govori da je učestalost čak i veća nego u općoj populaciji. Zabrinjavajuće je što tek svaka četvrta žena s postporođajnom depresijom potraži pomoć (Coates, Schaefer i Alexander, 2004). Razlozi zašto je to tako govore u prilog tome da se u društvu nedovoljno govori o tome da su moguće i ovakve posljedice trudnoće i poroda, strah od stigmatizacije, strah da će ih se proglasiti lošom ili nedostatnom majkom ili da će im se oduzeti dijete. Mnoge žene svoje simptome i ne prepoznaju ili ako ih prepoznaju zanemaruju ili negiraju.

Sve navedeno ne bira koju trudnicu ili majku će pogoditi te se može javiti i trudnicama i majkama koje su ovisnice. Ženama, a posebno trudnicama i majkama ovisnicama odluka o liječenju može biti posebno izazovan korak. Trudnice i majke ovisnice se, osim stigmatizacije vezano uz ovisnost susreću i sa strahom od mogućih pravnih ili socijalnih posljedica po njihovo dijete dok su u tretmanu. Žene u tretmanu često trebaju potporu u nošenju s izazovima posla ukoliko rade, potporu oko brige o djetetu, domu i drugim obiteljskim odgovornostima (prema: https://www.drugabuse.gov/publications/drugfacts/substance-use-in-women, 2020).

Dom za ovisnike Zajednica Susret provodi EU projekt Socijalne usluge po mjeri za žene, trudnice i majke ovisnice (UP.02.2.2.06.0223.) u kojemu putem usluga koje pruža brine o mentalnom zdravlju majki ovisnica. Usluge koje pruža su invididualno i grupno savjetovanje, obiteljsko savjetovanje, pomoć oko uključivanja u zajednicu te pomoć i članovima obitelji. Financiran je u potpunosti (100%) iz sredstava Europske unije, kroz Europski socijalni fond, Operativni program Učinkoviti ljudski potencijali 2014.-2020., u sklopu poziva ,,Širenje mreže socijalnih usluga u zajednici- Faza I”, broj poziva: UP.02.2.2.06.

Razdoblje provedbe projekta je 24 mjeseca, od 15.04.2020. do 15.04.2022. godine.

Ukoliko se vi ili netko od članova vaše obitelji bori s poteškoćama koje su navedene u članku slobodno se javite na e mail- dina.drozdek@zajednica-susret.hr ili na broj telefona 016040198.

 

 

 

 

Literatura:

  1. https://www.psihologija.hr/vijesti/clanak/svjetski-dan-mentalnog-zdravlja-majki-6-svibanj.html
  2. https://www.drugabuse.gov/publications/drugfacts/substance-use-in-women

 

You may also like...

Popular Posts