Sretan 29. rođendan Terapijskom centru Cista Velika

Na današnji dan obilježavamo 29 godina od osnutka našeg Terapijskog centra Cista Velika smještenog u Imotskoj krajini, u samom srcu Dalmatinske Zagore.

Cista je prva komuna Zajednice Susret otvorena davne 1992. godine. Staru župnu kuću obnovili smo uz pomoć don Pierina Gelminija, talijanskog svećenika i najpoznatijeg svjetskog utemeljitelja terapijskih zajednica, utemeljitelja Comunita’ Incontro (Zajednica Susret), jedne od prvih terapijskih zajednica u Italiji. Uz odobrenje don Pierina i u znak zahvalnosti prema njemu i svemu što je učinio za otvaranje terapijske zajednice u Hrvatskoj, naša Zajednica Susret danas ima to prepoznatljivo „ime“ – u prijevodu Comunita’ Incontro.

U lipnju 1991. krenuli smo s velikim entuzijazmom i puno dobre volje u otvorenje kuće, tada samo s deset korisnika, no kako je u našoj Domovini bjesnio rat, morali smo ju krajem kolovoza ’91. i zatvoriti.

Cista Velika, kao terapijski centar, ponovno je otvorena 15.12.1992. godine te je u nju tada smješteno prvih pet korisnika, od kojih je jedan i danas terapeut u centru. Kapacitet kuće je za 42 korisnika, a danas ih imamo 29.
Znakovito, simbolično, 29 korisnika na 29. rođendan!

U terapijskom centru koji se prostire u dvije kuće s prekrasnom okućnicom, osim rehabilitiranih ovisnika rade i stručnjaci pomagačkih struka (socijalni pedagozi, socijalni radnici, psiholozi) koji uspješno već skoro tri desetljeća surađuju s liječnicima i specijalistima psihijatrima kao vanjskim suradnicima.

Iznimno smo ponosni na rad našeg prvog terapijskog centra i želimo mu još puno uspješnih godina rehabilitacije, oporavka i ponovnog pronalaženja sebe svakome tko prođe program ”Projekt Čovjek”.

Sretan rođendan našim korisnicima, bivšim i sadašnjim, i svim našim djelatnicima u Cisti uz dobro nam poznati slogan: „Kad je za nas na svitu ponestalo mista prigrlila nas je Majka Cista“!

You may also like...

Popular Posts