Terapijski centar Cista Velika

 

Terapijski centar Cista Velika

Terapijski centar Cista Velika nalazi se u Imotskoj krajini, 60-tak  kilometara od Splita, u samom srcu Dalmatinske Zagore. Istoimeno mjesto se rasprostire na visoravni dugoj sedam km koju po sredini presijeca suvremena prometnica Imotski-Trilj.

Priča o prvoj hrvatskoj terapijskoj zajednici započinje upravo u Cisti Velikoj. Staru župnu kuću  obnovili smo  uz pomoć don Pierina Gelminia, talijanskog svećenika i najpoznatijeg svjetskog utemeljitelja terapijskih zajednica, čiji smo program i ime preuzeli.

Krenuli smo s puno dobre volje i entuzijazma i otvorili kuću u lipnju 1991. Bilo je tada deset korisnika, devet iz Italije i jedan iz Hrvatske. Kako je bjesnio rat, morali  smo ju krajem kolovoza ’91. zatvoriti.

Terapijski centar Cista Velika je ponovno otvorena 15. prosinca 1992. godine i u njoj je tada bilo smješteno prvih pet  korisnika. Jedan od njih je i danas terapeut u centru.

“U srpnju 2012. proslavili smo 20-tu obljetnicu rada i  okupili sadašnje i bivše korisnike,  djecu  i unučad „Zajednice Susret”. Prvi naši korisnici sada su “punoljetni”, prije 18 godina su izašli iz ove „komune” i danas žive normalno, na što smo izuzetno ponosni.”

TC Cista Velika ima na raspolaganju dvije kuće: nekadašnji župni dvor sagrađen u kamenu, tipičnog dalmatinskog stila, te novoizgrađenu kuću za koju je većim dijelom sredstva osigurao Grad Split. Smještajni kapacitet je 47 mjesta a u Centru rade rehabilitirani ovisnici, stručnjaci (socijalni radnik, socijalni pedagog) te psihijatar kao vanjski suradnik.

   T.C. CISTA VELIKA / Dobranjska ulica 12 / 21 244 CISTA VELIKA / 021/726-366 / 099/415-2418

 

Terapijski centar Ivanovac

 

Terapijski centar Ivanovac

Terapijski centar Ivanovac smješten je na prekrasnim obroncima Psunja, svega 18 km od Okučana.

Ivanovac je na današnjem lokalitetu naseljen 1836. godine. Prvi pisani tragovi spomena naselja Ivanovac odnosno Ivanfalo pronalaze se, premda ne na istom lokalitetu, u popisu Papine desetine 1332. godine, a posebno u popisu posjeda plemića Gašpara Korođa iz 1469. godine. U srednjem vijeku na lokalitetu današnjeg Ivanovca nalazilo se selo i katolička župa Ders (Držanica) te se taj naziv mjesta zadržao sve do 1851. godine, a od tada pa sve do 1875. godine u službenoj i općoj uporabi koristi se hrvatski naziv za mjesto Ivanovac.

Terapijski centar Ivanovac je okružen šumom, ribnjacima i potocima, a mir i netaknuta priroda idealni su preduvjeti za kvalitetan terapijski rad.

Smještajni kapacitet je 30 korisnika, u kući koja je posve obnovljena i sa svom potrebnom infrastrukturom za ugodan smještaj.

U okviru Centra se nalaze tereni za košarku, nogomet, stolni tenis i teretana. Sportske aktivnosti organiziraju se najmanje dva puta tjedno. Kroz radnu terapiju korisnici sami kuhaju, peku kruh, brinu o životinjama, uzgajaju hranu i obrađuju zemlju. Kuća i popratni objekti se griju na drva tako da naši  korisnici sami pripremaju drva za ogrjev i za krušnu peć koja „proizvodi” raznoliki kruh, pečenke, pizze, uz koje se opuštaju u trenucima odmora.

T.C. IVANOVAC  /  Donji Rogulji 101, P.P.  21  /  35 430 OKUČANI  / 035/890-03-03  / 099/347-7001