Program po kojem radimo proizašao je iz talijanskog programa „Progetto Uomo“ („Projekt čovjek“), a glavni cilj mu je da osoba upozna samog sebe te da potvrdi vrijednosti međusobnih odnosa i međuljudske solidarnosti. U središtu pozornosti uvijek je čovjek sa svim svojim fizičkim, psihičkim, duhovnim i sociološkim osobinama. „Projekt čovjek “ je škola života koju prođu korisnici našeg programa, pri čemu ne gledamo na vjeru, nacionalnost ili koje drugo obilježje; naše su inicijative sjedinjene u pažnji za konkretne potrebe čovjeka u nevolji.

“Program je namijenjen ljudima s  problemom ovisnosti o drogama, konzumentima sintetičkih droga, ljudima s problemom ovisnosti o alkoholu, ljudima s problemom ovisnosti o kocki, ali i članovima njihovih obitelji. ”

Ulazak u program uvijek je dobrovoljan, odnosno slobodan izbor i osoba ima mogućnost napustiti program u svakom trenutku.

Aktivnosti programa provode se u terapijskim centrima Doma za ovisnike i savjetovalištima Humanitarne organizacije “Zajednica Susret”.

Faze kroz koje korisnik prolazi tijekom programa koncipirane na principu samopomoći – pomoći sebi pomažući drugome, odnosno pokrenuti proces osobnog i društvenog rasta. Komunicirajući na grupama, ali i u spontanim razgovorima, pomaže se osobi da analizira vlastitu situaciju, suoči se s njom i odluči što želi raditi. Upoznavanje sebe i mijenjanje sebe je proces koji se odvija kroz sve faze programa i često je neugodan i bolan, ali jedini efikasan.

Program provode profesionalci pomagačkih struka (socijalni pedagozi, psiholozi, socijalni radnici) i educirani bivši ovisnici te volonteri, dok se liječnička usluga osigurava kroz redovni sustav medicinske skrbi.

Program predviđa usku suradnju sa svim institucijama sustava koje se bave ovisnicima i njihovim obiteljima, te predstavlja dodatnu „kariku“ toliko potrebnom umrežavanju civilnog sektora i institucija sustava u cilju što bolje i efikasnije zaštite ovisnika i njihovih obitelji.

Program zahtijeva neposrednu suradnju između ovisnika, njegove obitelji i zajednice. Upravo takva suradnja pokazala se najučinkovitijom u postizanju pozitivnih rezultata u rehabilitaciji ovisnika.

Filozofija “Projekta čovjek”

Ovdje smo jer nema skloništa gdje se možemo skloniti od nas samih.

Dokle god se osoba ne suoči s drugima i ne ogleda u njenim očima i njenom srcu, bježi.

Dokle god ne dozvoli da razotkriju njene tajne iz njih nema izlaza.

Onaj tko se boji biti upoznat ne može upoznati sebe samoga niti druge, ostaje sam.

Gdje se možemo bolje ogledati nego jedni u drugima.

I tako zajedno osoba se može konačno i jasno pokazati sama sebi, ne više kao div iz svojih snova i patuljak svojih strahova, nego kao čovjek koji je dio cjeline kojoj daje svoj doprinos.

Na ovom tlu svi mi možemo pustiti korijenje i rasti, ne više sami kao u smrti,nego živi sebi i drugima.