Projekt “Nisi sam” koji smo dobili na natječaju Grada Splita

Projekt “Nisi sam”

Humanitarna organizacija “Zajednica Susret” u partnerstvu s Domom za ovisnike ZAJEDNICA SUSRET provodit će do kraja 2021. godine projekt “Nisi sam” koji je usmjeren na prevenciju i suzbijanje bolesti ovisnosti. Projekt je odobren na javnom natječaju za projekte udruga iz područja socijalne skrbi, zdravstvene zaštite i demografije u okviru raspoloživih sredstava Grada Splita za 2021. godinu.
S obzirom na specifičnost korisničke skupine, aktivnosti projekta su usmjerene prema područjima koja su se dosadašnjim radom udruge i partnera pokazala najtraženijim uslugama Savjetovališta.
Očekujemo da će se u projekt uključiti minimalno 35 korisnika s područja grada Splita i 15 stručnih suradnika. Kroz individualne razgovore pružit ćemo pomoć i podršku svim korisnicima u prevenciji i suzbijanju ovisnosti, ojačati ih za bolje i uspješnije rješavanje problema s kojima se suočavaju bilo da su ti problemi vezani uz vlastitu ovisnost ili ovisnost člana obitelji. Kroz obiteljske razgovore nastojat ćemo poboljšati obiteljsku koheziju. Korisnike ćemo informirati i educirati o njihovim pravima i mogućnostima na tržištu rada, u području obrazovanja i u drugim područjima, te ćemo im pružiti pomoć prilikom ostvarivanja prava i korištenja drugih potencijala u lokalnoj zajednici. Kroz projekt očekujemo i suradnju s 15 stručnih suradnika koji se bave problematikom ovisnosti, kao i onima koji mogu pomoći našim korisnicima pri ostvarivanju njihovih prava i mogućnosti, a osobito stručnim osobama u centrima za socijalnu skrb, zavodima za zaštitu mentalnog zdravlja i prevenciju ovisnosti, probacijskim uredima, zavodom za zapošljavanje i dr.
Uočili smo da članovi obitelji naših korisnika ne znaju puno činjenica vezanih uz ovisnost, bez obzira koliko dugo su njihovi najbliži u problemu, te ćemo tijekom trajanja projekta održavati grupe roditelja i drugih članova obitelji na kojima će se održati i radionice na temu različitih vrsta ovisnosti i roditeljstva kroz koje će dobiti više informacija i znanja o problemu ovisnosti, metodama prevencije, znakovima prepoznavanja, kao i o tretmanu bolesti, ali i o vještinama i izazovima roditeljstva. Također očekujemo da ćemo minimalno 10 korisnika s područja grada Splita tijekom projekta pripremiti i uputiti na tretman u terapijsku zajednicu.
Objavama u medijima, kao i na mrežnim i Facebook stranicama nastojat ćemo senzibilizirati širu javnost za problem ovisnosti, izvještavati ih o novim (stručnim) saznanjima iz područja ovisnosti te pružati informacije o provedbi samog projekta.

You may also like...

Popular Posts