Mjesec borbe protiv ovisnosti u sklopu projekta „Socijalne usluge po mjeri za žene, trudnice i majke ovisnice“ (UP.02.2.2.06.0223)

Svake godine u rasponu od 15.11.-15.12. obilježava se mjesec borbe protiv ovisnosti. Živimo u vremenima kad je potrebno i od izuzetne važnosti ukazati na ključne probleme sadašnjice. Tako je nužno educirati pojedinca o postojanju problema ovisnosti.
Europski centar za praćenje droga i ovisnosti o drogama (EMCDDA) je objavio svoje izvješće o drogama za 2020. godinu, iz kojega saznajemo da kokain ima sve veću ulogu u europskom problemu u pogledu droga, konzumacija heroina je u porastu kao i njegova prisutnost na europskom tržištu (a postoje znakovi i njegove proizvodnje na području EU). Tržište kanabisa se mijenja te su sve više dostupni proizvodi s visokim sadržajem THC-a i nove vrste proizvoda od kanabisa. Osim toga, u smoli i biljci kanabisa količina THC-a je oko dvaput veća nego prije deset godina. Nažalost, problem su i dalje nove droge za čiju se proizvodnju koristi raznoliki niz kemijskih tvari, što značajno otežava detekciju, a čemu svjedoči i podatak da se svake godine otkrije oko 50 novih psihoaktivnih tvari na području EU! Proizvodi se i sve više sintetičkih droga s visokim udjelom MDMA (ecstasy). (EMCDDA, 2021)
Ovisnost možemo definirati kao stanje u kojemu osoba bez nečega ne možemo funkcionirati. Ovisnost je praćena ponašanjem koje je usmjereno ka traženju i uzimanju sredstva ovisnosti (droga, alkohol, kocka..), gubitak kontrole u uzimanju tog sredstva te pojava negativnog emocionalnog stanja kada se pristup tom sredstvu onemogući. U svoj toj priči nužno je predrasude ostaviti po strani te uliti povjerenje osobama koje imaju problem ovisnosti da se bez osjećaja srama i grižnje savjesti jave i zatraže pomoć.
Jednako tako, ovim putem pozivamo sve žene koje se bore s problemom ovisnosti, ali i njihove članove obitelji da nam se slobodno jave. Naš stručni tim koji se sastoji od psihologa, socijalnog mentora i socijalnog radnika će vam vrlo rado individualno pristupiti te ako ste u nemogućnosti doći u jedno od naših savjetovališta, mi ćemo doći na Vašu adresu stanovanja.

Podsjetimo, Dom za ovisnike Zajednica Susret provodi europski projekt pod nazivom Socijalne usluge po mjeri za žene, trudnice i majke ovisnice (UP.02.2.2.06.0223.) u kojemu se ženama, trudnicama i majkama ovisnicama osigurava podrška po mjeri putem savjetodavnih razgovora, grupa podrške, neurofeedback tretmana, te putem podrške u lokalnoj zajednici. Projekt provode psiholog, socijalni mentor i socijalni radnik, a usluga se osigurava za žene, trudnice i majke ovisnice kao i za njihovu djecu i obitelj.
Ukoliko Vi ili netko iz Vaše obitelji ima potrebu za podrškom slobodno nam se obratite na e-mail adresu ivana.saric@zajednica-susret.hr ili na broj telefona 016040198.

You may also like...

Popular Posts