Otvorena prva stambena zajednica Doma za ovisnike ZAJEDNICA SUSRET

U petak, 19. studenog 2021. godine, otvorena je stambena zajednica Doma za ovisnike ZAJEDNICA SUSRET u Kaštel Novom. Kroz cijeli prošli tjedan odvijala se priprema za ulazak u stambenu zajednicu, u vidu čišćenja te završavanja selidbe stvari koje su potrebne za normalno funkcioniranje i život u njoj. Trenutno se u stambenoj zajednici nalazi troje korisnika Doma za ovisnike ZAJEDNICA SUSRET te se očekuje ulazak još njih dvoje. Važno je naglasiti kako im podršku i pomoć daje socijalna mentorica koja je svaki dan s njima te im pruža potporu, pomoć u organizaciji, brigu o financijama i slično.

Stambena zajednica je nastavak procesa resocijalizacije koji slijedi nakon završetka programa kako bi se korisnici pripremili za uključivanje u život kroz svakodnevne obaveze, od traženja posla, do brige o financijama, vođenju kućanstva, rješavanju socijalnih prava i slično.

Novootvorena stambena zajednica ujedno je jedna od aktivnosti europskog projekta koji provodi Dom za ovisnike ZAJEDNICA SUSRET u partnerstvu s Humanitarnom organizacijom „Zajednica Susret“ pod nazivom „Povećanje dostupnosti izvaninstitucijskih socijalnih usluga za ovisnike“ UP.02.2.2.12.0006 (Razvoj, širenje i unaprjeđenje kvalitete izvaninstitucijskih socijalnih usluga kao podrška procesu deinstitucionalizacije UP.02.2.2.12). Projekt je vrijedan 3.020.098,48 kuna, a financira ga u stopostotnom iznosu Europska unija iz Europskog socijalnog fonda, Operativni program Učinkoviti ljudski potencijali. Provodit će se iduće dvije godine s početkom od 1. srpnja 2021. godine.

Projektom će se pružati izvaninstitucijske socijalne usluge psihosocijalne podrške, savjetovanja i pomaganja te organiziranog stanovanja za 5 osoba s problemom ovisnosti, 50 osoba s problemima ovisnosti dobit će izvanistitucionalnu uslugu pomaganja, savjetovanja i psihosocijalne podrške, ojačat će se kapaciteti i znanja 15 stručnjaka koji rade s ovisnicima radi unaprjeđenja kvalitete izvaninstitucijskih socijalnih usluga. Provest će se i kampanja o potrebama i svrsi deinstitucionalizacije ovisnika s ciljem osvještavanja šire javnosti o važnosti pružanja izvan institucijskih socijalnih usluga u zajednici.

Aktivnostima ovog projekta bit će obuhvaćen sjever i jug Hrvatske kroz djelovanje u dva centra – u Zagrebu i Splitu.

You may also like...

Popular Posts