Poticaj na važnost dara života kroz projekt Socijalne usluge po mjeri za žene, trudnice i majke ovisnice

Prva nedjelja u veljači nas je podsjetila na važnost dara života. Po samom rođenju svako dijete pripada svojim roditeljima te od svog prvog dana zahtijeva bezgraničnu ljubav, pažnju i poštovanje, jednako kao i svaki drugi čovjek. Ljubav koju primamo uvelike nas oblikuje i utječe na našu socijalizaciju. Svaki čovjek se treba vrednovati kao osoba i u jednakoj mjeri biti voljen baš onakav kakav jest, neovisno o njegovom karakteru, životnoj priči, mentalnom ili fizičkom zdravlju. Jedno od značajnih otkrića moderne psihijatrijske znanosti jest da ljubav zaštićuje i obnavlja um pa tako i engleski psiholog Vickers navodi kako je ljubav jedna od glavnih, životnih  potreba. Ako naglasak stavimo na roditeljsku ljubav, većina će se složiti kako je ista ta ljubav glavna pokretačka snaga i neiscrpan izvor dobra koja obogaćuje  dobrotom, kako roditelje, tako i dijete. Mnoga su istraživanja  pokazala kako djeca koja ne dobivaju roditeljsku privrženost imaju problema sa visokom stopom anksioznosti i depresije iz kojih proizlazi otuđenost, manjak samopouzdanja, agresivnost, lošiji školski uspjeh i sl. Upravo iz tog razloga, znanost podržava ideju kako su roditeljska toplina i privrženost ključni faktori za dobrobit djeteta.

Jedan od većih problema sa kojim se susreće današnje društvo jest svakako zloupotreba zabranjenih droga. Novorođenče majke ovisnice je pasivna žrtva svega onog što ovisnost sa sobom donosi. Problem se povećava prilikom samog rođenja djeteta koje tad prekida opskrbu tijela drogom te počne proživljavati apstinencijsku krizu s jako teškim simptomima. Tako su simptomi pasivne ovisnosti u novorođenčeta prvi pokazatelji majčine ovisnosti koja je najčešće prikrivala istu radi najčešćih strahova: strah od oduzimanja djeteta neposredno nakon poroda kao i strah od osude društva. Iako se jos uvijek nastoji pronaći oblik koji će biti idealan za liječenje trudnica ovisnica, jedno je sigurno, a to je kako ova ranjiva skupina majki, jednako kao i njihova djeca zaslužuju multidisciplinaran pristup te skrb koju krase epiteti sustavnosti, organiziranosti i trajnosti.

Dom za ovisnike Zajednica Susret provodi europski projekt pod nazivom Socijalne usluge po mjeri za žene, trudnice i majke ovisnice (UP.02.2.2.06.0223.) u kojemu se ženama, trudnicama i majkama ovisnicama osigurava podrška po mjeri putem savjetodavnih razgovora, grupa podrške, neurofeedback tretmana, te putem podrške u lokalnoj zajednici. Projekt provode psiholog, socijalni radnik te socijalni mentor, a usluga se osigurava za žene, trudnice i majke ovisnice kao i za njihovu djecu i obitelj.

Ukoliko Vi ili netko iz Vaše obitelji ima potrebu za podrškom slobodno nam se obratite na mail adresu  ivana.saric@zajednica-susret.hr ili na broj telefona 016040198.

 

You may also like...

Popular Posts