Edukativni skup “Novi modeli tretmana ovisnika” u Osijeku

Osijek, 11. prosinca 2018. – U Osječko-baranjskoj županiji u prvih je devet mjeseci ove godine registrirano 279 ovisnika. Pritom na jednog neopijatskog dolaze gotovo tri ovisnika o opijatima. Kako bi se i jedni i drugi izborili s ovisnošću, potrebni su im posebno prilagođeni tretmani. Istaknuto je to u Osijeku na edukativnom skupu Novi modeli tretmana ovisnika na kojem su sudjelovali liječnici i stručni radnici sustava socijalne skrbi.

„Prosječni ovisnik ima manje od 34 godine, a zabrinjava činjenica da registriramo sve mlađe opijatske ovisnike. Rezultat je to sve ranijeg eksperimentiranja s tzv. lakim drogama, liberalnog stava prema njihovoj konzumaciji te neznanja o štetnosti droge u populaciji mladih. Raste i broj ovisnika koji su roditelji male djece. Naše istraživanje otkriva i porast zlouporaba buprenorfina te tzv. osvježivača zraka”, kazala je Marija Kribl, voditeljica Centra za zdravstvenu zaštitu mentalnog zdravlja, prevenciju i izvanbolničko liječenje bolesti ovisnosti pri Zavodu za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije.

Suvremena medicina i s njom povezane struke unapređuju tretmane za liječenje ovisnosti o drogi i alkoholu, no ovisnosti o suvremenim medijima, patološkom kockanju, računalnim igricama i sadržajima interneta pred struku stavljaju nove izazove.

„Nemoguće je novim medijima, konkretno ovisnosti o računalnim igricama, pristupati kroz paradigmu „sve ili ništa“ koja je godinama vrijedila za alkohol, droge, pa čak i kocku. Današnji način života djecu imperativno postavlja u dimenziju korištenja računalnih igrica, pa umjesto napuštanja sredstva ovisnosti, pokušavamo raditi na kontroli sredstva ovisnosti. Dominantna metodologija je slična: to su grupni rad i obiteljska terapija. Nije dovoljno samo raditi na tretmanu. Izuzetno je važna senzibilizacija javnosti i edukacija stručnjaka na području prevencije, ali i oporavka ličnosti“, kazao je prof. dr. sc. Zoran Zoričić, psihijatar iz Klinike za psihijatriju Kliničkog bolničkog centra Sestre milosrdnice u Zagrebu.

Dom za ovisnike Zajednica Susret ima iskustva s raznim vrstama ovisnosti. Kako bi liječenim ovisnicima omogućio da nakon rehabilitacije uspješno iskorače na tržište rada, Dom u terapijskim centrima Cista Velika kraj Splita i Ivanovac kraj Okučana provodi posebno prilagođene obrazovne programe u sklopu projekta Aktivacija i osnaživanje liječenih ovisnika za tržište rada kroz razvoj i provedbu prilagođenih programa obrazovanja.

„Četrdesetak se liječenih ovisnika sada obrazuje za montera suhe gradnje, pekara, priprematelja pizze i pomoćnog kuhara. Ti su obrazovni programi stvoreni imajući u vidu kognitivne sposobnosti i osobne sklonosti liječenih ovisnika te, s druge strane, potrebe tržišta rada u Splitsko-dalmatinskoj i Brodsko-posavskoj županiji. Želimo da po izlasku iz terapijskih centara polaznici programa što lakše i brže pronađu posao“, kazala je Suzana Horvat Kutle, ravnateljica Doma za ovisnike Zajednica Susret.

 

Aktivacija i osnaživanje liječenih ovisnika za tržište rada kroz razvoj i provedbu prilagođenih programa obrazovanja projekt je vrijedan 963.069,04 kune. Financiran je u potpunosti sredstvima Europske unije kroz Europski socijalni fond, Operativni program Učinkoviti ljudski potencijali 2014-2020 u okviru poziva Lokalna partnerstva za zapošljavanje – faza III.

You may also like...

Popular Posts