Dodjela diploma korisnicima u Terapijskom centru Cista Velika

Cista Velika, 21. ožujka 2019. – Iza dvadesetak korisnika Terapijskog centra Cista Velika lavovski je posao. Uz liječenje od ovisnosti oni su se po prilagođenim programima školovali za montera suhe gradnje, priprematelja pizze i pomoćnog kuhara.

Taj projekt službenog naziva Aktivacija i osnaživanje liječenih ovisnika za tržište rada kroz razvoj i provedbu prilagođenih programa obrazovanja Dom za ovisnike Zajednica Susret provodi u svoja dva centra – Cisti Velikoj te Ivanovcu kraj Okučana. Korisnici centra u Cisti Velikoj prvi su dobili diplome u ruke.

„Jedanaest je polaznika u Cisti Velikoj završilo formalno obrazovanje, tj. ono koje se upisuje u radnu knjižnicu. Među njima šest ih se obrazovalo za jednostavne poslove u zanimanju montera suhe gradnje, a pet ih je steklo po dvije diplome – one za priprematelja pizze te diplome za jednostavne poslove u zanimanju kuhara. Izuzetno nas veseli činjenica da je dio polaznika bio toliko predan obrazovanju da smo im uručili i pohvalnice. Oni polaznici koji su pohađali nastavu, a nisu stekli diplomu, dobili su potvrde o školovanju i mogu ga nastaviti u ustanovama za obrazovanje odraslih“, kazala je Daniela Abramović, ravnateljica Centra kompetencija, ustanove za obrazovanje odraslih koja je s Domom za ovisnike Zajednica Susret osmislila i realizirala obrazovne programe za liječene ovisnike.

Riječ je o prvim programima u Hrvatskoj koji su s jedne strane prilagođeni interesima i sposobnostima liječenih ovisnika, a s druge strane potrebama tržišta rada. Tako su se liječeni ovisnici obrazovali za deficitarna zanimanja, tj. ona s kojima će najlakše pronaći posao.

„Društvo ne smije otpisati liječene ovisnike! Upravo su naši korisnici koji su stekli diplome, najbolji dokaz da se u tu ranjivu skupinu treba ulagati. Mi smo im obrazovanjem dali vjetar u leđa, no oni su ti koji su najzaslužniji za svoju budućnost. Iza njih su dvije velike odluke – ona o početku liječenja i ona o školovanju. Vjerujem kako će im primanje diploma biti nova velika prekretnica u životu i nadam se da će nam se čim prije javiti s novih radnih mjesta“, kazala je Suzana Horvat Kutle, ravnateljica Doma za ovisnike Zajednica Susret.

Među diplomantima su Ivor, Hrvoje i Vladimir. Dolaze iz različitih mjesta i iza njih su različite životne priče. Povezuje ih ovisnička prošlost i nada u svjetliju budućnost. Nakon primanja diploma rekli su: „Već sada naziremo siluete budućeg života. Poslodavce molimo da sruše predrasude o ovisnicima i da nam pruže priliku. Ukazano ćemo povjerenje opravdati.“

Projekt Aktivacija i osnaživanje liječenih ovisnika za tržište rada kroz razvoj i provedbu prilagođenih programa obrazovanja provodi se pod motom „Nove vještine za nove životne izazove“.

Ukupna vrijednost projekta je 963.069,04 kune. Financiran je u potpunosti sredstvima Europske unije kroz Europski socijalni fond, Operativni program Učinkoviti ljudski potencijali 2014-2020 u okviru poziva Lokalna partnerstva za zapošljavanje – faza III.

You may also like...

Popular Posts