Dodjela diploma korisnicima u Terapijskom centru Ivanovac

Ivanovac, 2. travnja 2019. – Čak dvadeset i sedam ovisnika primilo je uvjerenja i potvrde koje će im pomoći u zapošljavanju nakon izlaska iz Terapijskog centra Ivanovac. U tom centru korisnici su se tijekom rehabilitacije školovali za montera suhe gradnje, priprematelja pizze i pomoćnog kuhara.

„Izreka „Jednom ovisnik – uvijek ovisnik“ pogrešna je! Dio naših korisnika uspješno se uključuje u tržište rada. Vjerujemo kako će i svi liječeni ovisnici koji su danas primili diplome, pokazati kako je vrijedilo ulagati u njih. Nekima je ovo bilo prvo stručno osposobljavanje u životu, a neki su školovanjem dobili drugo ili čak treće zanimanje“, kazala je Suzana Horvat Kutle, ravnateljica Doma za ovisnike Zajednica Susret.

Dom je projekt Aktivacija i osnaživanje liječenih ovisnika za tržište rada kroz razvoj i provedbu prilagođenih programa obrazovanja provodio u svoja oba centra – Cisti Velikoj i Ivanovcu. Riječ je o prvim programima u Hrvatskoj koji su s jedne strane prilagođeni interesima i sposobnostima liječenih ovisnika, a s druge strane potrebama tržišta rada. Tako su se liječeni ovisnici obrazovali za deficitarna zanimanja, tj. ona s kojima će najlakše pronaći posao.

Njihovi nastavnici Jasna Rijetković i Vilim Grgić istaknuli su kako su u Ivanovcu imali sjajne, visoko motivirane učenike za koje vjeruju da će biti odlični radnici. Diplome je svima koji su položili ispite, uručila Daniela Abramović, ravnateljica Centra kompetencija, ustanove za obrazovanje odraslih koja je s Domom za ovisnike Zajednica Susret osmislila i realizirala obrazovne programe za liječene ovisnike.

„Može se raditi za život i protiv života. Moja je ovisnost išla protiv života, a stjecanje ove diplome nešto je što činim za život“, kazao je jedan od diplomanata u Ivanovcu. Drugi je dodao: „Ovaj program dao je nešto što su mnogi od nas dugo priželjkivali. Spojio nas je s ljudima koji u nas vjeruju.“

Ovoj ranjivoj skupini društva potpora je potrebna i pri ponovnom uključivanju u život bez ovisnosti.

„Poslodavci pri zapošljavanju liječenih ovisnika trebaju rušiti predrasude, a lokalne vlasti pronaći način kako im pomoći pri stambenom zbrinjavanju nakon izlaska iz Doma za ovisnike. Pred njima je mnogo izazova i velika bi bila šteta da se na nekoj prepreci poljulja njihova vjera u uspješan život bez ovisnosti“, istaknula je Vesna Mihić, socijalna radnica iz Centra za socijalnu skrb Nova Gradiška.

Projekt Aktivacija i osnaživanje liječenih ovisnika za tržište rada kroz razvoj i provedbu prilagođenih programa obrazovanja provodila se se pod motom „Nove vještine za nove životne izazove“.

Ukupna vrijednost projekta je 963.069,04 kune. Financiran je u potpunosti sredstvima Europske unije kroz Europski socijalni fond, Operativni program Učinkoviti ljudski potencijali 2014-2020 u okviru poziva Lokalna partnerstva za zapošljavanje – faza III.

You may also like...

Popular Posts