Završna konferencija projekta

Split, 9. svibnja 2019. – Ovisnicima nije dovoljno izlječenje, nužno im je i ponovno uključivanje u društvo, a to se na najbolji način može ostvariti zapošljavanjem. Istaknuli su to sudionici završne konferencije projekta Aktivacija i osnaživanje liječenih ovisnika za tržište rada kroz razvoj i provedbu prilagođenih programa obrazovanja.

U projekt se uključilo 65 korisnika Doma za ovisnike Zajednica Susret koji su bili na psihosocijalnom tretmanu u terapijskim centrima u Ivanovcu i Cisti Velikoj. Dvadeset polaznika završilo je formalno obrazovanje, tj. ono koje se upisuje u radnu knjižnicu, a trideset ih je dobilo uvjerenja o pohađanju programa.

Riječ je o prvim programima u Hrvatskoj koji su s jedne strane prilagođeni interesima i sposobnostima liječenih ovisnika, a s druge potrebama tržišta rada. Tako su se liječeni ovisnici obrazovali za deficitarna zanimanja, tj. ona s kojima će najlakše pronaći posao. Dio korisnika obrazovao se za montera suhe gradnje, a ostali za pomoćnog kuhara i pizza majstora čime su istodobno stekli čak dva zvanja.

„Svaka uručena diploma dokaz je koliko je ovaj projekt vrijedan. Naime, izliječeni ovisnici ne smiju ostati društveno izolirani, a preduvjet za uspješnu resocijalizaciju je zapošljavanje. Obrazovanje je pak preduvjet za uključivanje u tržište rada“, istaknula je Suzana Horvat Kutle, ravnateljica Doma za ovisnike Zajednica Susret.

Projekt, vođen motom „Nove vještine za nove životne izazove“, uz obrazovanje je uključio i primjenu neurofeedbacka. Riječ je o metodi kojom se pojačavaju kognitivne sposobnosti liječenih ovisnika, a u Hrvatskoj se prvi put koristila u tu svrhu. Neurofeedback kod korisnika potiče stvaranje novih neuronskih veza što liječenim ovisnicima olakšava učenje.

Kako bi im program pri pronalaženju posla bio od što veće koristi, uključio je i radionice razvoja mekih vještina. Tako su, među ostalim, polaznici učili o komunikacijskim vještinama i pisanju životopisa.

„Sezona je pred vratima, a korisnici Doma za ovisnike Zajednica Susret spremni su za izlazak na tržište rada. Upravo je ovaj oblik obrazovanja bila karika koja je nedostajala kako bi se liječeni ovisnici ponovno uspješno uključili u zajednicu. Uz dobivanje posla što im donosi financijsku neovisnost, jedan od najvećih izazova sada im je stambeno zbrinjavanje“, kazala je Mariza Javor, rukovoditeljica Odsjeka profesionalnog usmjeravanja i obrazovanja Regionalnog ureda Split Hrvatskog zavoda za zapošljavanje.

Magda Vrvilo, pročelnica Upravnog odjela za socijalnu skrb, zdravstvenu zaštitu i demografiju Grada Splita, pohvalila je ovakvu suradnju institucija i organizacija civilnog društva te izrazila nadu da će se slična suradnja nastaviti i na drugim projektima prevencije ovisnosti te liječenja i resocijalizacije ovisnika. Liječenim ovisnicima koji sada traže posao, poželjela je da ga uskoro nađu u Splitu te ostvare druge životne ciljeve.

Projekt Aktivacija i osnaživanje liječenih ovisnika za tržište rada kroz razvoj i provedbu prilagođenih programa obrazovanja vrijedan je 963.069,04 kune. Financiran je u potpunosti sredstvima Europske unije kroz Europski socijalni fond, Operativni program Učinkoviti ljudski potencijali 2014-2020 u okviru poziva Lokalna partnerstva za zapošljavanje – faza III.

You may also like...

Popular Posts