Edukativno studijsko putovanje u Italiju u sklopu projekta “Socijalne usluge po mjeri za žene, trudnice i majke ovisnice“ UP.02.2.2.06.0223

U četvrtak 28.10.2021., zaposlenici Doma za ovisnike “Zajednica Susret“ skupa sa zaposlenikom partnera na projektu, Humanitarne organizacije “Zajednica Susret“, su otputovali na studijsko putovanje u Piacenzu. Putovanje je trajalo četiri dana, a cilj istog je bilo upoznavanje s terapijskim centrom Luna Stellata, odnosno terapijskim centrom u kojem su smještene majke ovisnice sa svojom djecom.
Tijekom putovanja je održana dvodnevna edukacija. Na prvoj su zaposlenici upoznati s Udrugom “La Ricerca“, koja je dio talijanske federacije terapijskih zajednica inspirirana “Projektom Čovjek” (Progetto Uomo), edukativno-rehabilitacijskim programom razvijenim na temelju metodoloških načela terapijske zajednice, koji je pokrenuo Don Mario Picchi 1978. godine.
Progetto Uomo osobu stavlja u središte svake intervencije i pozdravlja je u njezinoj krhkosti i u egzistencijalnoj nelagodi koja se izražava u svakodnevnom životu. To je prije svega obrazovni put koji poziva osobu na razmišljanje o društvenom ponašanju, na produbljivanje samospoznaje, na dijeljenje osjećaja poticanjem komunikacije i međuljudskih odnosa s ciljem poboljšanja životnih uvjeta i promicanja integracije pojedinca i okoline.
Druga edukacija se odnosila na učenje o strukturi terapijskog centra u odnosu majka-dijete, kao i pružanju usluga majkama ovisnicama s djecom, a bila je održana u sklopu posjete terapijskog centra Luna Stellata.
Riječ je o zajednici za žene ovisnice o drogama koje imaju djecu, a ista je fokusirana na odnos majka/dijete. U njoj su smještene žene ovisnice o drogama zajedno sa svojom djecom, a paralelno s projektom liječenja nudi put podrške, razvoja i unapređenja roditeljskih vještina u sklopu koje se održavaju i pružaju individualne i obiteljske psihološke podrške te individualna i obiteljska psihoterapija.

Podsjetimo, projekt Socijalne usluge po mjeri za žene, trudnice i majke ovisnice (UP.02.2.2.06.0223.) namijenjen je ženama koje imaju problem s ovisnosti i trebaju potporu stručnih djelatnika u procesu liječenja, jednako kao i članovima obitelji žena ovisnica.
Dom za ovisnike Zajednica Susret provodi EU projekt Socijalne usluge po mjeri za žene, trudnice i majke ovisnice (UP.02.2.2.06.0223.). Financiran je u potpunosti (100%) iz sredstava Europske unije, kroz Europski socijalni fond, Operativni program Učinkoviti ljudski potencijali 2014.-2020., u sklopu poziva ,,Širenje mreže socijalnih usluga u zajednici- Faza I”, broj poziva: UP.02.2.2.06. Razdoblje provedbe projekta je 24 mjeseca, od 15.04.2020. do 15.04.2022. godine.

Ukoliko Vi ili netko iz Vaše obitelji ima potrebu za podrškom slobodno nam se obratite na e- mail adresu ivana.saric@zajednica-susret.hr ili na broj telefona 016040198.

You may also like...

Popular Posts