Završen Mjesec borbe protiv ovisnosti i zaključci za projekt Socijalne usluge po mjeri za žene, trudnice i majke ovisnice (UP.02.2.2.06.0223.)

Jučer je završio mjesec borbe protiv ovisnosti koji se obilježava svake godine od 15.11. do 15.12. u godini.

Kroz ovaj mjesec smo sudjelovali na raznim skupovima i okruglim stolovima koji su ove godine bili organizirani online, uglavnom preko platforme zoom.

U sklopu projekta Socijalne usluge po mjeri za žene, trudnice i majke ovisnice (UP.02.2.2.06.0223) radimo sa ženama, trudnicama i majkama koje imaju problem ovisnosti i s njihovim obiteljima, te im pružamo usluge individualnog i grupnog savjetovanja, rada s obiteljima, a uskoro će biti omogućeno i pružanje neurofeedback tretmana za koji je dokazano da pomaže kod koncentracije i pamćenja, što je u populaciji ovisnika veliki problem uslijed konzumacije droga.

Mi kao ustanova smo prepoznali potrebu omogućavanja novih usluga za žene ovisnice jer su ženama mogućnosti vrlo ograničene što se tiče tretmana.

U sklopu okruglog stola na kojemu smo sudjelovali, a u organizaciji Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, na temu Izazovi skrbi i tretmana žena s problemom ovisnosti. Stručnjaci koji su sudjelovali na okruglom stolu su se složili kako postojeće tretmane treba poboljšati, posebice one koji su usmjereni na trudnice i majke, te ići u smjeru otvaranja terapijskih zajednica za majke i djecu, te poboljšati međusektorsku suradnju radi dobrobiti ovisnica i njihove djece, oi poboljšanja skrbi za trudnice ovisnice koje su sklone skrivati ovisnost a što može posljedično loše utjecati na trudnoću.

Projekt Socijalne usluge po mjeri za žene, trudnice i majke ovisnice (UP.02.2.2.06.0223.) je financiran u potpunosti (100%) iz sredstava Europske unije, kroz Europski socijalni fond, Operativni program Učinkoviti ljudski potencijali 2014.-2020., u sklopu poziva ,,Širenje mreže socijalnih usluga u zajednici- Faza I”, broj poziva: UP.02.2.2.06. Projekt se provodi u partnerstvu s Humanitarnom organizacijom Zajednica Susret.

Razdoblje provedbe projekta je 24 mjeseca, od 15.04.2020. do 15.04.2022. godine.

Ukoliko znate nekoga tko se nosi s tim problemom i treba podršku od strane stručnjaka možete nas kontaktirati na e-mail dina.drozdek@zajednica-susret.hr ili na broj telefona 01/6040198 kako bi saznali potrebne informacije.

You may also like...

Popular Posts